Aftrap Stoptober bij TC ‘t TWISKE

stoptober 2020

Aanstaande maandag 28 september zal bij ons op het park de aftrap plaatsvinden van STOPTOBER in regio Zaanstreek Waterland.

Om 13.00 uur start het officiële gedeelte dat door uitgenodigde pers zal worden vastgelegd. Er worden 15 gasten verwacht, waaronder

• Voorzitter Algemeen Bestuur GGD, Harry Rotgans
  • Directeur Publieke Gezondheid GGD, Ferdinand Strijthagen
  • Mark Hendriks (Buurtsportcoach Oostzaan en Wormerland)
  • Wethouder Oostzaan, Niels Bonenkamp
  • Wethouder Oostzaan, Rosemarijn Dral
  • Voorzitter Tennisclub ‘t Twiske, Maurice Bakker

Om 12.00 uur wordt er gestart met de voorbereidingen en om 14.00 uur gaan we weer opruimen. Tijdens een foto moment zal ook onze vereniging in beeld zijn.
Bij T.C. ’t Twiske is er ook nagedacht over een rookvrij sportpark. In het kader van ‘fit voelen’, een van de vier de pijlers van onze club, zal er  bij ons ook worden ingezet op een rookvrij park, niet gelijk vanaf nu, maar wel binnen één of twee jaar.

Uit onderzoek blijkt dat jeugd en jong volwassenen die anderen zien roken, zelf ook eerder gaan roken. Vanaf 2020 is het hebben van een rookvrij schoolterrein verplicht. Veel scholen hebben daarom nu al een rookvrij schoolterrein. Dit stelt niet alleen een gezonde norm voor leerlingen/studenten, maar beschermt hen ook tegen de schadelijke gevolgen van meeroken. Bij Tennisvereniging ’t Twiske speelt jeugd en ook wij willen onze verantwoordelijkheid nemen voor een rookvrije generatie.

Algemene informatie over STOPTOBER:

In het kader van de Rookvrije Generatie (rookvrij opgroeien voor alle kinderen) en de bijbehorende ambitie om alle sportverenigingen/speelplaatsen rookvrij te maken, wordt er o.a. STOPTOBER georganiseerd.

STOPTOBER is samen 28 dagen niet roken in oktober. Het geheim van Stoptober zit hem in de digitale ondersteuning. De aanpak is vanuit een positief oogpunt en de digitale ondersteuning is altijd binnen handbereik, waar je ook bent en wanneer je maar wilt. Via de app ontvang je n.l. elke dag positieve berichten die je aanmoedigen en helpen om vol te houden, ook als het even wat minder gaat.

Het traject duurt 28 dagen. Uit onderzoek blijkt dat 28 dagen net lang genoeg is om te ervaren wat de positieve effecten zijn van stoppen met roken. De meeste ontwenningsverschijnselen zijn dan achter de rug.

Stoptober is een initiatief van KWF, Hartstichting, Longfonds, Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), Trimbos-Instituut, GGD GHOR Nederland, en Stichting Gezondheidsfondsen voor Rookvrij Nederland.