Competitie inval-regels versoepeld

inval regels

‘Zo vlak voor het begin van de KNLTB Voorjaarcompetitie komen er best wat vragen binnen bij de KNLTB over de dispensatieregels. Vooral de vraag wanneer het precies noodzakelijk is om voor een speler dispensatie aan te vragen, komt veel terug. De regels omtrent dispensatie en het regelen van invallers, is vanaf dit seizoen versoepeld. Hierdoor is een aanvraag van dispensatie minder vaak nodig en wordt invallers regelen makkelijker. Voor alle duidelijkheid zetten wij alles nog eens helder op een rijtje :

Wijzigingen

Tot op heden was het zo dat wanneer een speler vaker dan één keer per week competitie wilde spelen, hij of zij daar via de VCL dispensatie voor moest aanvragen. In 2018 is die restrictie er niet langer en mag iemand zonder aanvraag van dispensatie een onbeperkt aantal keren spelen voor de eigen vereniging. Verder blijft het wel zo dat een speler die meer dan één keer in een hoger geklasseerd team heeft gespeeld, zonder dispensatie niet meer lager mag spelen. Echter, het minimale verschil om te kunnen spreken van een hogere of lagere klasse, is vanaf dit jaar verruimd, van 0,5 naar 2,0. De klassenvolgorde is terug te vinden in de wedstrijdbulletins. Ten slotte moet ook iemand die meer dan één keer voor twee verschillende verenigingen wil uitkomen in de competitie, nog steeds dispensatie aanvragen. Voorwaarde daarbij is wel dat voor beide ploegen op minimaal vier dagen wordt gespeeld en dat de tennisser niet voor een derde ploeg uitkomt.

Voorbeeld

Ter illustratie een voorbeeld. Een speler heeft driemaal gespeeld in de 6e klasse Gemengd op zondag in de Landelijke competitie, die een gemiddelde sterkte heeft van 13,59. Nu wordt deze speler gevraagd in te vallen in de 7e klasse Gemengd op zondag Landelijk, een competitie met een gemiddelde sterkte van 15,24. Mag de speler zonder aanvraag van dispensatie invallen?
Het antwoord is ‘ja’. De gemiddelde sterkte van de ploeg in de 6e klasse Gemengd is niet meer dan 2,0 lager dan de gemiddelde sterkte van de ploeg in de 7e klasse Gemengd. Volgens de regels heeft de speler dus niet meer dan ééns in een sterkere ploeg gespeeld en mag hij of zij gewoon invallen.

Voor meer info :  https://www.centrecourt.nl/actueel/nieuws/2018/03/invallen-en-dispensatie-in-de-competitie-de-feiten-op-een-rij/